پایگاه صالحات -
ربا از منظر قرآن کریم :
1- فَبِظُـلْم مِّنَ الَّذِينَ هَادُواْ حَرَّمْنَا عَلَيْهِمْ طَيِّبَـت أُحِلَّتْ لَهُمْ وَبِصَدِّهِمْ عَن سَبِيلِ اللَّهِ كَثِيرًا * وَأَخْذِهِمُ الرِّبَواْ وَقَدْ نُهُواْ عَنْهُ وَأَكْلِهِمْ أَمْوَ لَ النَّاسِ بِالْبَـطِـلِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَـفِرِينَ مِنْهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا . نساء، آيه 160 ـ 161.
پس به سزاى ستمى كه از يهوديان سر زد و به سبب آن كه ]مردم را[ بسيار از راه خدا باز داشتند، چيزهاى پاكيزه اى را كه بر آنان حلال شده بود، حرام گردانيديم، و ]به سبب [ربا گرفتنشان ـ با آن كه از آن نهى شده بودند ـ و به ناروا مال مردم خوردنشان; و ما براى كافران آنان، عذابى دردناك آماده كرده ايم.
2- يَـأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ الرِّبَواْ أَضْعَـفًا مُّضَـعَفَةً وَاتَّقُواْ اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ . آل عمران، آيه 130.
اى كسانى كه ايمان آورده ايد، ربا را ]با سودِ [چندين برابر مخوريد; و از خدا پروا كنيد، باشد كه رستگار شويد.
3- الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَواْ لاَ يَقُومُونَ إِلاَّ كَمَا يَقُومُ الَّذِى يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَـنُ مِنَ الْمَسِّ ذَ لِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُواْ إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَواْ وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَواْ فَمَن جَآءَهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَى فَلَهُ و مَاسَلَفَ وَأَمْرُهُو إِلَى اللَّهِ وَمَنْ عَادَ فَأُوْلَـئِكَ أَصْحَـبُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَــلِدُونَ * يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَواْ وَيُرْبِى الصَّدَقَـتِ وَاللَّهُ لاَ يُحِبُّ كُلَّ كَفَّار أَثِيم * إِنَّ الَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّــلِحَـتِ وَأَقَامُواْ الصَّلَوةَ وَءَاتَوُاْ الزَّكَوةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ وَلاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ * يَـأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَذَرُواْ مَا بَقِىَ مِنَ الرِّبَواْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ * فَإِن لَّمْ تَفْعَلُواْ فَأْذَنُواْ بِحَرْب مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَإِن تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُءُوسُ أَمْوَ لِكُمْ لاَ تَظْـلِمُونَ وَلاَ تُظْـلَمُونَ.بقره، آيه 275 ـ 279.
كسانى كه ربا مى خورند، ]از گور[ بر نمى خيزند، مگر مانند برخاستن كسى كه شيطان بر اثر تماس، آشفتهْ سرش كرده است. اين، بدان سبب است كه آنان گفتند: «دادوستد، صرفاً مانند رباست»، حال آن كه خدا، دادوستد را حلال، و ربا را حرام گردانيده است. پس هر كس، اندرزى از جانب پروردگارش بدو رسيد و ]از رباخوارى [باز ايستاد، آنچه گذشته، از آنِ اوست و كارش به خدا واگذار مى شود، و كسانى كه ]به رباخوارى [باز گردند، آنان، اهل آتش اند و در آن، ماندگار خواهند بود.
خدا از ]بركت[ ربا مى كاهد و بر صدقات مى افزايد، و خداوند، هيچ ناسپاسِ گنهكارى را دوست نمى دارد. كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده و نماز برپا داشته و زكات داده اند، پاداش آنان، نزد پروردگارشان براى آنان خواهد بود، و نه بيمى بر آنان است و نه اندوهگين مى شوند. اى كسانى كه ايمان آورده ايد، از خدا پروا كنيد; واگر مؤمنيد، آنچه از ربا باقى مانده است، واگذاريد و اگر چنين ]نكرديد[، به جنگ با خدا و فرستاده وى برخاسته ايد، و اگر توبه كنيد، سرمايه هاى شما از خودتان است. نه ستم مى كنيد و نه ستم مى بينيد.
4- وَما اتَيْتُمْ مِنْ رِباً لِيَرْبُوا في اَموالِ النّاسِ فَلايَرْبُوا عِنْدَالله... آيه 39 سوه روم
و آن سوديکه شما به رسم ربا داديد که بر اموال مردم ربا خوار بيفزائيد نزد خدا هرگز نيفزايد.
5- يَمْحَقُ اللهُ الرّبوا و يُرْبي الصَدقاتِ وَاللهُ لا يُحِبُّ کُلَّ کَفّارِ اَثيم. آیه276 سوره بقره
خداوند بي برکت نموده ربا را، و نمو و زيادتي داده صدقات و نظير آنرا، خداوند دوست ندارد مردم سخت بي ايمان گنه پيشه را .
ربا در منظر احاديث اهل بیت علیهم السلام :
( وسائل الشيعة جلد 18 )
1- بلغ أبا عبدالله(علیه السلام) عن رجل أنَّه كان يأكل الربا و يسميه اللباء، فقال: لئن أمكننى الله منه لأضربن عنقه.
به امام صادق(علیه السلام) خبر رسيد كه مردى رباخوارى مى كند و آن را «آغوز» مى نامد. فرمود: «اگر خداوند، او را در اختيارم بگذارد، گردنش را خواهم زد».
2- پيامبر(صلی الله علیه و آله) در سفارشى به على(عليه السلام)مى فرمايد: يا على! الرّبا سبعون جزأً فأيسرها مثل أن ينكح الرجل أُمه فى بيت الله الحرام.
اى على! ربا، هفتاد كيفر دارد كه آسان ترين آن، مانند آن است كه مرد با مادرش در خانه خدا زنا كند.
3- پيامبر خدا (صلی الله علیه و آله)فرمود: شرّ المكاسب، كسب الرّبا.
بدترين دادوستدها، دادوستد آميخته به رباست.
4- امام صادق(علیه السلام) مى فرمايد: درهم ربا أشدّ عند الله من ثلاثين زنيّة كلّها بذات محرم مثل عمة و خالة.
يك درهم ربا، نزد خداوند، بدتر از سى مرتبه زنا با محارم، مانند عمّه و خاله است.
5- امام صادق(علیه السلام) فرموده است: درهم ربا أعظم عند الله من سبعين زنيّة كلّها بذات محرم فى بيت الله الحرام.
يك درهم ربا، از هفتاد مرتبه زنا با محارم در خانه خدا بدتر است.
6- امام صادق(علیه السلام) فرمود: إذا أراد الله بقوم هلاكاً ظهر فيهم الربا.
هرگاه خداوند، نابودى گروهى را اراده كند، رباخوارى در ميان آنان آشكار مى شود.
7- پيامبر خدا (صلی الله علیه و آله) فرمود:
ومَنْ أكل الرّبا ملأ الله بطنه من نار جهنّم بقدر ما أكل، وإن اكتسب ]منه [مالا لم يقبل الله منه شيئاً من عمله ولم يزل فى لعنة الله والملائكة ما كان عنه قيراط.
هر كس ربا بخورد، خداوند، شكمش را از آتش جهنّم به اندازه ربايى كه خورده است پُر مى سازد، و اگر از راه ربا درآمدى به دست آورد، خداوند، عملش را نمى پذيرد و تا زمانى كه اندكى از مال ربا نزد او باشد، همواره در نفرين خدا و فرشتگان الهى خواهد بود.
8- رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به حضرت علي علیه السلام فرمودند:
-يا علي زماني بر اين مردم ميآيد که هيچکس از شر ربا در امان نميماند و اگر هم ربا خوار نباشد قوائي از ربا دامنگير او خواهد شد. به خدا قسم، ربا در بين اين امت مخفي تر و پنهانتر است از جاي رد پاي مورچه در صفا و مروه. بدترين رباها مسخره کردن و کوچک شمردن آبروي مؤمنان است. کسي که ربا را حلال بداند و آنرا بگيرد کافر است و قتلش واجب.
مستدرک جلد 2 صفحه 479
9- پيامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در حديث 1050 نهج الفصاحه ميفرمايند: اَلْآخِذُ وَالْمُعْطي سَواءٌ فِي الّربا.
آنکه ربا ميدهد و آنکه ميگيرد در گناه برابرند.
10- پيامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: هر مسلماني مالي را يکبار قرض دهد، مانند اينست که آن مال را دوبار صدقه داده باشد. و باز فرمودند: کسي که به بدهکارش مهلت يا فرصت دهد يا از او صرفنظر کند در سايه رحمت پروردگار قرار خواهد داشت.
11- پيامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در حديث 2608 نهج الفصاحه ميفرمايند: ما اَحَدٌ اَکْثَرَ مِنَ الرّبا اِلّا کانَ عاقِبَةِ اَمْرِه اِلي قِلَّةِ.
هر که ربا فراوان خورد سرانجام او به فقر انجامد. بدان که ربا حرام است و از گناهان کبيره است و از گناهاني است که خداوند براي رباخوار وعده جهنم داده است و ربا در لسان همه پيامبران و کتب آسماني حرام ميباشد.
12- امام باقر علیه السلام : «يُستتابُ آكلالرّبا، كما يُستتابُ من الشرك؛ ...
ربا خوار را چنان بايد توبه داد كه مشرك را توبه مىدهند».
13- رسول خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند: زمانيکه مرا به آسمانها بردند عدهاي را ديدم که ميخواهند از زمين بلند شوند نميتوانند، به طوري شکمشان بزرگ شده بود که قادر به نشستن و برخاستن نبودند، به جبرئيل گفتم: اينها چه کساني هستند جبرئيل عرض کرد:اينها ربا خوارانند.
14- در کتاب نهج البلاغه خطبه 156 حضرت علي علیه السلام مي فرمايند :
رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به من فرمودند: اي علي اين مردم پس از من بوسيله ثروتشان مورد آزمايش قرار ميگيرند. 1- ديندار بودن خود را منتي بر خدا قرار ميدهند و با اينحال انتظار رحمت الهي را دارند. 2- از قدرت و خشم الهي خود را در امان ميبينند. 3- حرام او را با شبهات دروغين و هوسهاي غافلانه حلال ميشمارند. 4- شراب را « نبيذ» ميآشامند. 5- رشوه را به نام هديه ميگيرند. 6- ربا را به نام معامله حلال ميدانند.
15- امير مؤمنان على علیه السلاممىفرمايد: لعن رسول الله (صلی الله علیه و آله) الربا و آكله و بايعه و مشتريه و كاتبه و شاهديه ؛
لعن فرمودند رسول خدا (ص) : ربا و خورنده ربا و فروشنده ربا و مشتري ربا، و نويسنده ربا و دو شاهد آنها را.
پيامبر گرامى اسلام (صلی الله علیه و آله) در اين روايت «ربا» و پنج طايفه را - كه در ارتباط با ربا هستند - لعنت كرده است:
1- كسى كه ميهمان ربا خوار مىشود و از غذايى كه از پول ربا تهيّه شده است با علم و آگاهى استفاده مىكند.
2- ربا خوار 3- ربادهنده 4- كسى كه ربا را محاسبه مىكند 5- شهود قرارداد ربا.
16- قال على (علیه السلام): «خمسة اشياء تقع بخمسة اشياء ولا بد لتلك الخمسة من النار: من اتجر بغير علم فلا بدله من اكل الربا، ولابد لا كل الربا من النار؛
حضرت على (علیه السلام) فرمودند: پنج چيزعلت پنج چيز است و سرانجام اينها جهنّم است: 1- تجارت و كسب بدون آگاهى از احكام فقهى آن سبب ربا خوارى و منتهى به آن مىشود و ربا خوار حتماً در دوزخ خواهد بود»
-
علامه حسنزاده آملی: (تمجيداتم از مقام معظم رهبری) بسيار خوب و بهجا بود و از نظر بنده هيچ مشكلي ندارد.
-
پایگاه صالحات - از علامه حسنزاده آملي درباره تعابيري همچون « قائد ولي وفي » و « رائد سائس وفي » كه براي مقام معظم رهبري به كار بردهاند، سؤال شد كه گفت : اين عناوين بسيار خوب و بهجا بود و از نظر بنده هيچ مشكلي ندارد. به گزارش خبرنگار آيين و انديشه خبرگزاری فارس، در 19 خرداد 1390 و در مجمع عالي حكمت...
تعداد بازدید : 38924
آیت الله بهجت: در مجلس، وظیفه شما این است که خواسته های زعیم (مقام معظم رهبری) را بدانی و دقیقا به خواسته های او عمل کنی والسلام
-
پایگاه صالحات- آیت الله بهجت (ره) نوشتند: اگر می دانی به گناه می افتی، ورود شما به مجلس حرام است. ... در مجلس، وظیفه شما این است که خواسته های زعیم را بدانی و دقیقا به خواسته های او عمل کنی والسلام. حجتالاسلام والمسلمین مرتضی آقاتهراني: در زمان فتنه در مجلس از یک موضوع بسیار رنج میبردیم، برخی دوستانی که...
تعداد بازدید : 37664
آيت الله بهجت(ره): من (برای رهبری) بهتر از ايشان (آیت الله العظمی خامنه ای) سراغ ندارم
-
پایگاه صالحات – حجت الاسلام و المسلمين صديقي با اشاره به فضايل والاي آيت ا... العظمي بهجت تصريح كرد: از قبل از انقلاب هم آقا و آقاي بهجت ارادتي به هم داشتند كه در اين اطلاعيه بعد از وفاتشان هم با كلمه ارادت مطرح كرده بودند و از آن طرف هم مورد علاقه آيتا... بهجت بودند. بعد از رهبري ايشان هم من آن...
تعداد بازدید : 36741
نامه ای از آیت الله بهجت(ره) به مقام معظم رهبری که خیال ایشان را راحت کرد - بنده انتصاب حضرتعالي را به سمت مقام ولايت و رهبري تبريك عرض ميكنم
-
پایگاه صالحات – حجت الاسلام مرتضی آقا تهرانی: آیت الله مصباح یزدی رابط بین آیت الله بهجت و حضرت آقا بودند. البته امام (ره) خودشان به حضرت آیت الله خامنه ای فرموده بودند كه از آقاي بهجت استفاده كنيد. ایشان هم نامهاي مي نويسند ميدهند به حاج آقای مصباح كه اين را شما لطف کنید و بدهید به آقاي بهجت. البته...
تعداد بازدید : 43993
علامه حسن زاده آملی: من یک میکرون در آقای خامنهای، غل و غش یا ناخالصی ندیدم - تقدیم میدارم این اثر نمونه دوران را به یگانه دوران، حضرت آیت الله معظم،جناب خامنهای کبیر
-
پایگاه صالحات - در خردادماه 1377 مقام معظم رهبری در سفر استانی به مازندران، به آمل نیز سفر نموده که مورد استقبال آیت الله حسن زاده آملی قرار گرفته و ایشان هدیه نفیسی به ایشان تقدیم می دارند.شرح ماوقع از زبان حجت الاسلام والمسلمین صمدی آملی یک روز پس از سفر حضرت آیت الله خامنه ای به آمل : این رساله شریفی که...
تعداد بازدید : 176662
تضمین آیت الله بهجت به آیت الله خامنهای برای پذیرش مسئولیت رهبری در سال 1368
-
پایگاه صالحات – 1- حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا قاسمیان از اساتید حوزه و دانشگاه (مسجد دانشگاه صنعتی شریف- 9 دی 1388) بنده خبر اس ام اسی نمیدهم. خودم از پسر آقای بهجت پرسیدم که آقای بهجت چیزی راجع به آقا گفتند یا نه؟ گفت: «آره. آن اوایل آقا زیاد پیش آقای بهجت میآمد. در بار اولی که آمدند من...
تعداد بازدید : 43675
آیت الله بهاءالدینی در سال ۶۵ فرمودند : خیلی ها دارند برای ولایت تلاش می کنند ولی ولایت منحصراً برای سید علی خامنه ای است
- سال ۶۵، که برو بروی آن شیخ بود، آقای بهاءالدینی گفتند که: «خیلی ها دارند برای ولایت تلاش می کنند. ولی ولایت منحصراً برای همین سید علی است». پایگاه صالحات - حجتالاسلام و المسلمين غلامرضا قاسميان از اساتید حوزه و دانشگاه (مسجد دانشگاه صنعتی شریف- 9 دی 1388) مقام معظم رهبری به شدت متواضع هستند. بنده با یک عالَمه عارف و عالم گشته ام. اما...
تعداد بازدید : 44190
پاسخ به یک شبهه : چرا با آمدن نام امام خامنه ای صلوات می فرستیم ؟
-
پایگاه صالحات - بروز طاغوت در برتر نشاندن نام شاه بر نام امام رضا (ع): ده سال پیش، استادم در کلاس گفت: "در زمان شاه، تقارنی بین تولد مبارک امام رضا (ع) و شاه رخ داد. آن سال در صفحه تقویم، نام شاه را بزرگتر از نام امام رضا نوشته بودند. خوب طاغوت همین است دیگر! اینکه احترام به نام شاه بیش از نام امام...
تعداد بازدید : 39643
استاد توکل : اگر روزی خدای ناکرده سایه رهبر از ایران کنار رود ، والله قسم ایران طالبان زیاد دارد که به ناموس احدی رحم نکنند
-
پایگاه صالحات - آیت الله حاج سید رحیم توکل (استاد اخلاق حوزه علمیه قم) : امام عصر (عجل الله تعالى فرجه الشريف) در پرده غیبت است . غیبت به این معنی است که آقا بین ما است . درجلسات ما می آید، در بین ما رفت و آمد دارد ، لیکن غیبت فقط به این معناست که اگر امام زمان را ببینم نمی شناسم . این معنای غیبت است . بر...
تعداد بازدید : 42343
آیت الله بهجت : کسی که عرضه اداره خانواده را ندارد حالا علیه این سید بزرگوار که جهان اسلام را اداره میکنند حرف میزند
-
پایگاه صالحات - آیت الله احدی : مقام معظم رهبری - عزیز ما - معمولاً می آمدند خدمت جناب آقای بهجت ، دو تایی با هم خیلی نشست داشتند . یک مرتبه در حال بازگشت از فرودگاه بودم ، یک پیرمرد بزرگوار محاسن سفید معمم روحانی را دیدم کنار جاده ایستاده ، ایشان را سوار اتومبیل کردیم . بعد دیدم انسان بسیار با فضلی است ،...
تعداد بازدید : 90094
در سفر قبلی رهبری به قم آیت الله بهجت نیز آمدند بین جمعیت و فرمودند: اگر مردم می دانستند که استقبال این سید چقدر ثواب دارد هیچ کس در خانه نمی نشست
-
پایگاه صالحات - حجت الاسلام فقیهی اصفهانی از اساتید حوزه علمیه قم : یکی از رفقا ما به نام آقای رجالی ، که خیلی رفت و آمد داشت از قدیم با حضرت آیت الله بهجت و درس ایشان را خیلی شرکت می کرد و خیلی آدم با صفا و سالم و خوبی است، ایشان چند مورد از ایشان را برای ما نقل می کرد . یکی اینکه می گفت ، آیت...
تعداد بازدید : 99511
آیت الله وحید خراسانی: این سید (آیت الله خامنه ای) تنها است ،او را کمک کنید – ایشان همه حرف هایشان درست است+عرض ارادت آیت الله تبریزی (ره)
-
پایگاه صالحات - حجت الاسلام فقیهی اصفهانی از اساتید حوزه علمیه قم : آیت الله وحید خراسانی در مورد شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) پیشنهاداتی داشتند . یکی از پیشنهاد ها تعطیلی رسمی فاطمیه دوم بود که این انجام شد و پیشنهاد دیگری هم داشتند . آیت الله خامنه ای به آقا پیام داده بودند که دیگر این پیشنهاد ممکن نیست . حاج آقا...
تعداد بازدید : 50213
آیت الله سیستانی : به آیت الله خامنه ای بگویید که من هرشب به شما دعا میکنم
-
پایگاه صالحات - حجت الاسلام فقیهی اصفهانی از اساتید حوزه علمیه قم : یکی از آقایان طلبه ها که رفته بود خدمت آیت الله سیستانی در نجف ، وقتی یک مقدار صحبت کرده بود ، آقا فرموده بودند : میروید تهران ، به آیت الله خامنه ای بگویید که : من هرشب به شما دعا میکنم . خوب ببینید که آن آقا چقدر می شناسند این آقا...
تعداد بازدید : 41501
شاگرد آیت الله قاضی : آن گروه که آخرتشان مقدم به دنیا است ، دور و بر آقای خامنه ای جمع هستند
-
یکی از شاگردان عارف، آیت الله قاضی در اوایل انقلاب، پیش بینی جالبی از سرنوشت همراهان و یاران حضرت امام کرده اند که خواندنی است. به گزارش جهان عارف ربانی مرحوم آیت الحق حاج سید هاشم رضوی از شاگردان مرحوم آیت الله قاضی در سال 1370 در سن 99 سالگی به لقاء الله پیوست. ایشان اوائل انقلاب فرموده بودند : اطرافیان آقای...
تعداد بازدید : 29147
سایر مطالب :
<< < 1 > >> (1)
دیدگاهها
ضمن عرض تشکر از یاداوری و احیای امر به معروف و نهی از منکر توسط این کار شایسته
انشاءالله در سایه توجهات و دعای حضرت قرار بگیرید